Aivotutkimus, psykologia, useat tieteen alat ovat jo pitkään, onneksi, tuoneet meille tutkimustietoa naurun ja huumorin positivisista seurauksista. Nauru, ilo, huumori - näitä veijareita me tarvitsemme, niin yksilöinä kuin työyhteisöinä. Kun rakentava huumori on sallittua ja peilineuronit pelittävät, syntyy rentoutta, lepoa, yhteenkuuluvuutta, avoimuutta, iloa, tuloksellisuutta. On psykologinen fakta, että meistä jokainen toimii ja voi paremmin ja tuloksellisemmin, kun on rentoutunut ja hyvän tuulinen, positiivisesti orientoitunut.
Nykytutkimus kertoo myös, että kun ennen ajateltiin tai oikeammin pelättiin naurun ja huumorin vähentävän uskottavuutta, tänään se onkin päin vastoin. Aihetta on tutkinut mm. Allison Wood Brooks ja tutkimustuloksia löytyy mm. HBR:stä.
Nauru ja huumori ovat luonnollisesti taitolaji, käsiteltävä varoen. Huumori joka satuttaa tai sulkee ulkopuolelle, ei tietenkään sovi. Puolalainen Piotr Pluta on yksi huumorin psykologian uraa uurtavia tutkijoita ja konsultteja. Hän kertoi kerran erinomaisen esimerkin naurun ja huumorin elämästä työyhteisössä. Kanadalaiset poliisit olivat laatineet pelisäännöt, joiden mukaan huumoria sai ja tuli käyttää työpaikalla. Nämä universaalit ohjeet ottavat erinomaisesti huomioon huumorin taitolajiaspektin. Putd-down humor rules 1. Älä koskaan laske leikkiä henkilöstä, joka ei ole paikalla.
2. Ole varma siitä, että huumorin kohteena oleva osaa nauraa itselleen.
3. Älä ikinä loukkaa.
4. On ihmisiä, joita ei ikinä tule käyttää huumorin kohteena. Siispä älä.
5. Näiden sääntöjen rikkojat ovat vapaata riistaa. Tiesitkö muuten, että on olemassa sosiaalinen fobia nimeltä gelatofobia? Ei, se ei liity jäätelöön. Gelatofobiasta kärsivälle kaikki nauru on pelottavaa ja pahaa. Siinä missä normaalisti iloinen ja vapautunut naurunremakka yhdistää ystävyksiä, gelatofobiasta kärsivälle yhdessä ääneen naurava porukka on ehkä pahin mahdollinen. Hänen mielessään ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että hän on naurun syy ja kohde.
Gelatofobiasta kärsivä ei yleisesti ottaen ymmärrä mitä nauru on/tarkoittaa, tai hän kokee, että se on aina pahantahtoista, negatiivista ja automaattisesti häneen suunnattua. Tutkijat löytävät selvän yhteyden gelatofobian ja koulukiusaamisen välillä, mutta siitä, kumpi on olemassa ensin, ei vielä ole selvyyttä (http://www.bbc.com/news/health-27323470).
Nauru ja huumori ovat niin tärkeitä asioita työpaikalla, että ne kannattaa ottaa todella vakavasti.
Mille sinä naurat, mistä lasket leikkiä? Millä motiivilla?
Milloin viimeksi uskalsit nauraa itsellesi?
Yhteinen nauru yhdistää. Iloa päivääsi! Päivi
Comments