top of page

S A N A TSanojen voima on järisyttävä. Romuttavilla sanoilla voimme vangita toisia elinikäiseen ahdistukseen, yhtä lailla sanoilla voimme vapauttaa toisiamme henkisistä vankiloista rohkaisemalla, vahvistamalla, haastamalla. Maailman luetuin kirja, Raamattu, toteaa, että kielellä on vallassa elämä ja kuolema. Tai että “Moni viskoo sanoja kuin miekan pistoja, mutta viisasten kieli on lääke.”


Sanat ovat voimakas ase hyvään tai pahaan. Jokainen muistaa lapsuudestaan tai nuoruudestaan sanat, jotka satuttivat, lannistivat, mitätöivät. Tai sanat, jotka olisi tarvinnut saada kuulla, mutta ei koskaan saanut. Samoin meillä kaikilla on muistoissa ihmisiä, jotka nostiat, rohkaisivat, kannustivat sanomalla jotain oikeaa.


Oletko muuten koskaan miettinyt sitä, kuka on ollut elämässäsi esimies, työkaveri tai joku muu, jonka kanssa on ollut hirveän hyvä ja helppo tehdä töitä? Millainen hän oli?


Kun tätä kysymystä valmennuksissa pohditaan, usein nousee esiin mm. sellainen seikka, että kyseinen ihminen osasi antaa palautetta. Oli taitava sanojen käyttäjä. Sanat ovat itse asiassa yksi Gary Chapmanin kehittämästä “Viisi rakkauden kieltä” teoriasta. Mutta se on niin iso aihe, että ansaitsee kokonaan oman blogikirjoituksensa.


Koska itselleni sanat ovat erittäin merkittäviä, kiinnitän niihin paljon huomiota. Olen myös aika antelias niiden suhteen. Rohkaisen, annan positiivista palautetta, kannustan, joskus myös epäonnistun ja satutan. Yleisesti ottaen me suomalaiset annamme aivan liian vähän palautetta.


Kuitenkin lähes aina kun valmennuksissa käymme läpi mitä ihminen toivoisi, kaipaisi enemmän, vastauksissa kuuluu: palautetta, keskusteluja, tietoa siitä missä on onnistunut jne. Tilanne on lähes poikkeuksetta se, että annamme palautetta aivan liian vähän, se mitä annamme on hyödytöntä tai negatiivista, ja se vähäinenkin antamamme palaute tulee siinä vaiheessa, kun se itseasiassa on jo myöhäistä..


Yleensä elämän suuret asiat lähtevät liikkeelle siitä, että joku sanoo jollekin jotakin merkittävää. Halusinkin kirjoittaa siitä, miten yhden ihmisen sanat ovat käytännössä muuttaneet minun työuraani ja saaneet aikaan suuria asioita ammatillisesti.

Viitisen vuotta sitten olin silloisen kolleegani kanssa eräässä yrityksessä palaverissa, tutustumisen merkeissä. Yrityksen myyntijohtajan kanssa jutellessamme hän esitteli tuotteen, jota yksi heidän valmentajansa käytti, Peili-käyttäytymisprofiilin. Kun olimme oppineet tuntemaan vähän enemmän, kyseinen mies sanoi minulle: “Hei Päivi, sä oot kyllä sen tyyppinen, että sun kannattais sertifioitua sellaiseksi Peilli-valmentajaksi. Sä oot hyvä ihmisten kanssa ja tykkäät ihmisistä.” Kiinnostuin ja aloin selvittää asiaa. Tajusin, että nyt ollaan sellaisen asian äärellä, että oksat pois ja latva! Kyseinen valmennustyökalu nimittäin tekee töitä sen asian äärellä, joka on minun ammatillinen intohimoni, meidän ihmisten erilaisuus ja johtajuus. Se tutkii ja kartoittaa sitä, miten me olemme luontaisesti erilaisia, miten meidän erilaisuus näkyy ja mitä se tarkoittaa työyhteisöissä.


Suurin osa työpaikan erimielisyyksistä tai hankauksista nimittäin selittyy meidän ihmisten erilaisuudella, ei ensinkään sen vieressä olevan työkaverin kusipäisyydellä. Samalla kun tutustuu erilaisuuteen, huomaa, että kusipäiden määrä vähenee huomattavasti.


Joten montaa hetkeä ei kulunut, kun olin jo matkalla kouluttautumaan Peili-valmentajaksi. Kun olin jonkun aikaa valmennuksia tehnyt ja työkalusta innostunut, asetin tavoitteekseni tulla Suomen parhaaksi Peili-valmentajaksi (erilaisuudesta puheen ollen, olen aina ollut taipuvainen äärimmäisyyksiin, on-off, dramaqueen), ei sen vähempää. Tuo tavoite ei välttämättä ole toteutunut, se kun riippuu aika vahvasti yksilöiden kokemuksista, mutta vuoden Peili-valmentaja 2015 -tunnustuksen sain pyytämättä ja yllättäin kuitenkin :)


Peili-käyttäytymisprofiilivalmennukset ovatkin tällä hetkellä Uskalluksen kysytyimpiä valmennuksia ja valmennussarjoja. Se, että joku avasi suunsa, joku sanoi jotakin, mitä minun tarvitsi kuulla, sai aikaan suuren muutoksen koko ammatillisella urallani.

Kiitos siis, Jani Kanerva, Kasvupolut Oy.


Kenelle sinun tulisi sanoa jotain rohkaisevaa tänään?

Uskallatko?


Päivi


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page